Étkezés




A török konyha még egy dolog, amit imádok. Vendégszerető nép, udvariatlanság visszautasítani az ételt, ha kínálnak. Ha már együtt étkezett valaki velük, akkor a bizalmukba fogadták, és közéjük valónak tekintik. A vendég szent és sérthetetlen és 100%-ig kiszolgálják. Köztudott, hogy a muszlimok nem esznek sertéshús, sőt még beszerezni is igen nehéz. Ha valaki mégis hozzájut, azt csak drága pénzért tudja. Nem úgy, mint nálunk… Bárány, marha és csirke a legelterjedtebb húsfélék. Nagyon egészségesen élnek, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.








Az egyik furcsaság az volt nekem, hogy a tradíció szerint a földön esznek. Terítőt tesznek a földre, majd minden finomságok rápakolnak, az édestől a sósig. Gondolom ahány ház annyi szokás, de amin meglepődtem, hogy a párom és a barátok is együtt, keverve esznek mindent. Például a rántottához egy kis lekvár, hozzá egy kis sajtot… Mindent mindennel. :)
Kadir nagyon jó szakács, a reggelit mindig ő csinálta. Általában omlett, mindig friss kenyérrel, hozzá egy kis paradicsom, erős paprika, sajt, olíva bogyó, uborka, nutella, lekvár, néha egy kis sült krumpli is. Ennyiből aztán tényleg lehetett válogatni. :) Az mindegy, hogy reggeli, ebéd vagy vacsora, a forró tea az elengedhetetlen. Egy másik jellegzetes ital, az ayran (vízzel kevert joghurt), elsőre nem ízlett, de megszoktam egy idő után.









Étteremben is jártunk néhányszor, ha rendeltünk valamit mindig hoztak ki valami előételt. Utána a főételt, de az asztalon alig fért a sok féle étel. Mindenkinek tudom ajánlani a kebab-okat, török pizzát. Személy szerint az egyik kedvenc ételem a tantuni, ami a lecsónkhoz hasonlít, de van benne darálthús. Néhányszor itthon is elmentem török étterembe vagy büfébe, de nem nagyon hasonított az ízvilág a kintihez. Ha valaki csak gyorskajára vágyik a dönert ajánlom, finom és laktató is.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei